Spausdinti

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutai

Patiekalas Desertas
Virtuvė Europietiškas
Pasiruošimo laikas 30 minutes
Autorius Diana

Ingredientai

PAGRINDUI

  • 250 g graham krekerių arba digestive tipo sausainių (galima ir SELGOS)
  • 90 g tirpinto sviesto
  • 1 a. šaukštelio malto cinamono (pasirinktinai)
  • žiupsnio muskato (pasirinktinai)

KREMUI

  • 1 skardinės dulce de leche (virto kondensuoto saldinto pieno) (galima ir Rududu, bet savo virtas skaniau, nes mažiau susicukravęs)
  • 20 g birios želatinos
  • 80 ml šalto vandens
  • 500 g mascarponės
  • 200 ml kambario temperatūros grietinėlės (ne mažiau 35%)

VIRŠUTINIAM KARAMELĖS SLUOKSNIUI

  • 50 g riešutų mišinio
  • 100 g cukraus
  • 30 g sviesto
  • žiupsnio druskos

Gaminimo eiga

  1. Visų pirma pasiruoškite pagrindą. Paimkite formą (geriausiai susegamais kraštais), išklokite jos pagrindą kepimo popieriumi, atidėkite į šalį. Virtuviniu elektriniu smulkintuvu susmulkinkite sausainius iki trupinių. Suberkite juos į indą, įdėkite cinamono, muskato, jei norite kitų prieskonių, užpilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite ir dėkite į formą torto pagrindui. Pagrindą formuokite nelabai storą, trupinius gerai paspaudžiant rankomis ar šaukštu, nepamirškite suformuoti ir aukštesnių kraštų, taip tortas ne tik lengviau išsiims, bet ir gražiau atrodys. Suformavus pagrindą dėkite jį į šaldytuvą ar kamerą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų. 

  2. Kol pagrindas tvirtės pasiruoškite kremą. Visų pirma užpilkite želatiną vandeniu ir atidėkite į šalį išbrinkti apie 10-15min iki kol grūdeliai sugers vandenį. Kol želatina brinks, atskirame inde gerai išsukite (galite naudoti ir mikserį) karamelizuotą kondensuotą pieną (dulce de leche) su mascarpone. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų (tam būtinai naudokite ne šaltą, o kambario temperatūros grietinėlę) ir ją lėtai įmaišykite į karamelės kremą.

  3. Išrinkusią želatiną ant garų ar labai žemos ugnies ištirpinkite iki kol neliks visai grūdelių ir vien skystis (jokiais būdais tik neužvirinkite, nes nestings). Leiskite trumpam pravėsti, tada įdėkite į želatiną porą šaukštų kremo, gerai išsukite ir pamažu įmaišant pilkite į pasiruoštą karamelinį kremą (pradžiai įmaišykite porą šaukštų į želatiną tam, kad želatina geriau pasiskleistų ir nesušoktų).

  4. Pasiruoštą kremą pilkite ant sutvirtėjusio pagdrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3-4 val, dar geriau - pernakt.

  5. Viršutiniam karamelinio užpilo su karamelizuotais riešutais sluoksniui, tiesiog keptuvėje ištirpinkite cukrų, sudėkite sviestą, vėl ištirpinkite, įdėkite druskos, išmaišykite ir pilkite ant sutvirtėjusio torto viršaus, apibarstyto riešutais. Palaukite kol karamelė sustings ir galite ragauti.

  6. Skanaus!