Spausdinti

Naminė duona su cinamonu ir razinomis

Autorius Bernard

Ingredientai

TEŠLAI

  • 365 g kvietinių miltų (ir dar papildomai 20g jei tešla labai šlapia)
  • 112 g raugo
  • 7 g sausų mielių (arba 21 g šviežių)
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1.25 a. šaukštelio druskos
  • 1 vnt didelio kiaušinio
  • 72 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 152 g/ml vandens (kambario temperatūros)

CINAMONO-RAZINŲ ĮDARUI

  • 65 g cukraus
  • 2 a. šaukštelių cinamono
  • 2 a. šaukštelių miltų
  • 1 vnt didelio kiaušinio plakinio sumaišyto su 1 šaukštu vandens
  • 75 g razinų

Gaminimo eiga

  1. Sumaišykite visus tešlos ingredientus - miltus, raugą, mieles, 1 šaukštą cukraus, druską, kiaušinį, sviestą ir vandenį ir gerai išminkykite 8-10 minučių iki kol tešla taps elastinga ir vientisa. Jei visgi tešla ir po 10 min intensyvaus mikymo yra labai drėgna, įdėkite dar mitų, bet ne per daug, nes kuo daugiau miltų naudosite, tuo sausesnė ir kietesnė bus duona.

  2. Išminkytą tešlą dėkite į aliejumi išteptą didelį dubenį ir palikite pakilti iki kol tešlos masė padvigubės, apie 1.5 - 2 valandas.

  3. Kol tešla kildinasi, paruoškite įdarą tiesiog sumaišę cinamoną su cukrumi ir miltais. 

  4. Kada tešla jau pakilusi ir paruošta, padėkite ją ant miltuoto paviršiaus ir iškočiokite iki pailgo lakšto, kad jį susukus gautųsi jūsų duonos formos ilgio ir pločio kepaliukas. Iškočiotą lakštą aptepkite kiaušinio-vandens plakiniu (greičiausiai viso nesunaudosite ir jo kiek atliks), apibarstykite cinamono/cukraus/miltų mišiniu įdarui ir apibarstykite nuplautom ir išmirkintom razinom. Tada susukite į vyniotinį, užspauskite galus, kad neiškristų įdaras ir rankomis paformuokite iki reikiamo kepaliuko dydžio, kad tilptų į duonos kepimo formą. 

  5. Dėkite kepaliuką į sviestu apteptą duonos kepimo formą, uždenkite ir leiskite dar pakilti apie 1 val paliekant ją ramiai, kambario temperatūroje (duona per tą laiką turėtų pakilti iki 2.5 cm virš kepimo formos kraštų).

  6. Kol duona kildinasi, įkaitinkite orkaitę iki 175'C ir duonai pakilus, dėkite ją kepti 20 minučių atidengtą. Po 20 min, pridenkite duoną folija (kad neapdegtų paviršius) ir kepkite dar 20-25 minutes toje pačioje temperatūroje iki kol gražiai pagels ir iškeps (paskutines kepimo minutes, galite vėl nuimti foliją, jei prieš tai dar nespėjo paskrust).

  7. Išimkite duoną iš orkaitės ir iš duonos kepimo formos. Pasirinktinai (bet rekomenduotina): dar karštą aptepkite tirpintu sviestu. Ir būkite kantrūs dar 30 minučių bei leiskite duonai pravėsti iki pjaunant ir skanaujant.

  8. Skanaus!