Spausdinti
Orkaitėje keptas upėtakis Mandarinų-žolelių marinate

Orkaitėje keptas upėtakis Mandarinų-žolelių marinate

Upėtakis – fantastiško skonio žuvis, kurią mūsų šeima labai mėgsta. Dar smagiau, kad jis gali būti ruošiamas pačiais įvairiausiais ir tuo pačiu gan paprastais būdais nuo troškinimo, virimo garuose, kepimo orkaitėje ar ant griliaus.

Patiekalas Main Course
Virtuvė European
Raktažodžiai keptas upėtakis
Pasiruošimo laikas 15 minutes
Gaminimo laikas 30 minutes
Visa trukmė 45 minutes
Porcijos 4 people
Kalorijos 275 kcal
Autorius Meyer Maistas

Ingredientai

Upėtakio marinatui:

  • 500 g šviežio upėtakio mes turime pakuotę šviežio atšaldymo iš LIDL su dviem išvalytom, bet su galvom žuvim
  • Rūpios druskos
  • Maltų juodų pipirų
  • Žolelių rozmarino, citrininių čiobrelių, paprastų čiobrelių, šalavijų, mairūno, petražolių
  • 2 skiltelių traiškyto česnako
  • 1 išspausto mandarino sulčių
  • 2 didelių šaukštų sojos padažo
  • 1 arbatinio šaukštelio Dijon ar kitų garstyčių

Įdarui:

  • 1/2 morkos
  • 1/2 saliero stiebo
  • 1 askaloninio svogūno
  • 1/2 poro
  • Žiupsnelio maltų juodų pipirų
  • Žiupsnelio druskos
  • 2 šaukštų grietinės

Apibarstymui:

  • 1/2 morkos
  • 1/2 saliero stiebo
  • 1/2 poro
  • 50-80 g brokolio

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200° C.
  2. Pirmiausia, labai gerai nuplaukite jau išvalytų upėtakių vidų po tekančiu vandeniu, nusausinkite ir padenkite rūpios druskos sluoksniu.
  3. Marinarui, tiesiog sumaišykite visus auksčiau išvardintus ingredientus (1 išspausto mandarino sultis sumaišykite su sojos padažu bei garstyčiomis, tada pridėkite pipirų, žolelių ir traiškyto česnako, viską išmaišykite). Apšlakstykite žuvytes šiuo marinatu ir palikite bent 10 min pasimarinuoti. Per šį laiką galėsite paruošti daržoves įdarui bei apibarstymui.
  4. Orkaitėje keptas upėtakis Mandarinų-žolelių marinate
  5. Nulupkite ir pailgom juostelėm supjaustykite pusę morkos, vieną askaloninį svogūną (man jo skonis daug švelnesnis ir aromatingesnis, bet galite naudoti ir paprastus svogūnus, tik imkite mažesnį), pusę poro, pusę saliero stiebelio. Keptuvėje ištirpinkite gabalėlį sviesto ir jame apkepinkite visas šias daržoves su žiupsneliu druskos ir pipirų ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, apie 5 min. Tada įpilkite porą šaukštų grietinėlės ir viską išmaišykite.
  6. Įdėkite pasimarinavusią žuvytę į kepimo popieriumi išklotą indą/skardą (jei naudosite skardą, geriau šiek tiek gilesnę). Neišpilkite marinato likučių lėkštėje, tuoj galėsite juos panaudot! Prikimškite žuvytes apkeptom daržovėm.
  7. Apibarstymui ant prikimštų upėtakių, naudokite diskeliais supjaustytas likusias daržoves: pusę morkos, pusę stiebelio saliero ir poro. Galite dar pridėti keletą žiedelių brokolio. Tada viską apšlakstykite marinato likučiais, dar apšlakstykite viską šiek tiek alyvuogių aliejaus ir dėkite į orkaitę 30 min (per vidurį).
  8. Patiekite su ryžiais ar bulvių koše.
  9. Skanaus!